ICF:n käyttöönottoa Suomessa suosittavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Kansaneläkelaitos (Kela), Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä useat muut toimijat kuten Suomen Lastenneurologinen yhdistys. ICF:n käyttöönotto kuntoutusverkostoissa on edennyt vahvoista suosituksista huolimatta hitaasti. Useissa kehittämishankkeissa on todettu, että ICF:n käyttöönotto vaatii ICF:n perusteiden oppimisen lisäksi kohdennettua kyseisen kohderyhmän tarpeita vastaavaa koulutusta, mentorointia ja arkityöhön soveltuvia työkaluja.
ICF:n käyttöönoton on todettu olevan askeleittain etenevä prosessi. Tämä vastaa omaa kokemustamme ICF lasten kuntoutuksessa -hankkeessa. Ensimmäisessä vaiheessa otetaan käyttöön ICF-viitekehys, jonka mukaisesti toimintakykyä arvioidaan osallistumisen, suoritusten ja kehon toimintojen tasoilla, huomioiden tarpeen mukaan myös ruumiin rakenteet. Toimintakykyyn vaikuttavat ympäristötekijät otetaan tarkasteluun edellä mainittujen rinnalla. Osallistumisen tasolla arvioidaan, onko lapsella haasteita osallistumisessa esimerkiksi sosiaaliseen vuorovaikutukseen, leikkiin, perheen aktiviteetteihin, esiopetus- tai koulutyöskentelyyn. Suoritusten ja kehon toimintojen tasolla sekä ympäristötekijöiden avulla voidaan havaita ja kuvata tekijöitä, jotka heikentävät tai mahdollistavat osallistumista.
Seuraavassa vaiheessa otetaan käyttöön arviota tarkentavat hierarkkisen luokittelun koodit ja tarkenteet. Vain lapsen arjen kannalta merkitykselliset haasteet ja vahvuudet nostetaan esiin kuvaamalla ne koodilla ja tarkenteella. Koodit ja tarkenteet, jotka ryhmittyvät viitekehyksen luokkien ja tasojen mukaan, auttavat saamaan kokonaiskuvan lapsen haasteista ja vahvuuksista. Näin merkittävimmät lapsen toimintakykyyn vaikuttavat tekijät nousevat esiin ja tämän kokonaisuuden avulla perhe, muut arjen toimijat ja ammattilaiset koostavat yhdessä tavoitteet sekä suunnittelevat tarvittavat tukitoimet ja kuntoutuksen. Tavoitteita on hyvä laatia kokonaistavoitteina osallistumisen tasolle sekä osatavoitteina suoritusten ja kehon toimintojen tasolle.